perjantai 29. heinäkuuta 2016

Bokashi kompostointi, multaa nopeasti hapattamalla

Mikä olisi järkevä kompostointimenetelmä taajamaan? Miten savi/moreenimaata saisi rikastettua? Kuinka omaa mustaa multaa saisi nopeammin kuin vuodessa? Mikä systeemi ei tarvitsisi kummempaa alkuinvestointia, ts. maksaisi kauheasti rahaa?

Aika sattumalta törmäsin vuosi sitten keväällä Bokashi kompostointiin. Viime kesä meni kokeillessa ja omilla nollaeuron ämpäriviritelmillä. Ainoa mitä tarvitaan on tietty rouhe jota lisätään biojätteeseen noin ruokalusikallinen litraa kohden. Minulla on kaunis vaaleansininen kannellinen astia keittiössä jonne kerään päivän biojätteet. Lopuksi tyhjennys ja tiivistys ilmatiiviiseen astiaan josta on mahdollisuus valuttaa neste pois.

Minua miellytti systeemin helppous, nopeus ja se, että vain nimi viittaa keksijäänsä, muuten kaikki on  itse sovellettavissa ja rouhettakin voi itse tehdä. Kukaan ei halua omia menetelmää nimiinsä vaan hyvän kierrätysidean annetaankin levitä vapaasti.  Moni firma myy ainakin netin kautta välineistöä, ja tänä vuonna sain haaveilemani kaksi hanallista jätepönttöä. 2kg rouhesäkin kanssa hinta on satasen luokkaa. Ja näillä pärjää nyt sitten varmasti useamman vuoden. Vain rouhettakin tarvitsee lisää.


Muutaman päivän välein suotoneste tyhjennetään ja tosi reippaasti laimentamalla on erinomaista lannoitetta. Tässä satsissa oli appelsiinia, ananasta ja sitruunaa, tuoksu oli jopa miellyttävä.


Tässä on noin kuukausi sitten haudatun ruokajätteen tilanne. Muutamia munakuoria, muuten jo ihan mustaa multaa. Jos jäte olisi oikein pieninä paloina ja hyvin multaan sekoitettua, se katoaisi nopeammin, jopa kahdessa viikossa.


Kaksi ämpärillistä kettiöjätettä on fermentoitunut ilmatiiviin kannen alla kaksi viikkoa. Ulkonäkö ei ole niin kovin muuttunut ja tuoksu on hapahko, vähän vauvan puklua muistuttava. 


Kipataan ja sekoitetaan lavan pohjalle.


Sitten multaa kunnon kerros päälle ja sekaan. 


Ja lopuksi kanaverkkoa ja tiilet päälle. Nyt jätteet jäi laiskuuttaan pilkkomatta pienemmäksi, voi mennä useampi viikko mullaksi muuttumiseen. Tarkempia ohjeita ja taustatietoja löytyy netistä vino pino



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti