perjantai 17. elokuuta 2018

Omaa kantaa valkosipulista

Valkosipuli. Ihana, herkullinen ja helppo kasvattaa, vaan ei kyllä hätähousun hommaa. Olen alun perin ostanut hyötykasviyhdistyksen talvivalkosipuleja. Kukin kynsi tulee kuoria hyvin hellävaraisesti, ja siten että kynteen jää vielä pieni kuorikerros.

Ensimmäisenä vuonna kynnet istutetaan loppusyksystä, lokakuun vaiheilla leveämpi puoli alaspäin noin kymmenen sentin syvyyteen hyvin ravittuun multaan. Riippuu kasvatusalasta, jättäisin väliä vähintään 10 cm per kynsi. Joskus homma on jäänyt viime tinkaan ennen maan jäätymistä, hyvä olisi ehtiä vähän ennen, niin että kynnet alkavat juurtua. Kuulemma sekään ei niin haittaisi, vaikka jotain jo maasta alkaisi pilkistämään ennen talvea.Muuta ei sitten tarvitse tehdäkään kuin odottaa rauhassa kevään tuloa, kastella ja lannoittaa kasvukausi, ja kun elokuussa varret alkavat kellastua, nostetaan sipulit maasta. Niiden ei kannata antaa olla maassa liian pitkään, muutoin sipulit alkavat irtoilla toisistaan.

JOS haluat vain oikein pulleita valkosipuleja, leikkaa kukkavanan heinäkuussa salaattiin.
JOS haluat kokeilla oman kannan kasvattamista itusilmuista, jätä kukkavana kukkimaan.
Toisena vuonna, taas loppusyksystä kun on aika laittaa kynnet maahan, voit tehdä omat rivit itusilmuille. Niille riittää muutaman sentin syvyys ja sama väliin. Koko kasvukauden penkistä pilkottaa ruohosipulia muistuttavat heinät, jotka elokuuksi kasvavat noin peukalon kynnen kokoisiksi, hyvässä lykyssä pulleammaksikin.


Ja kolmantena vuonna,  istutetaan solosipulit taas loppusyksystä maahan, odotellaan elokuulle, ja avot! neljäntenä vuonna saat monikyntisiä valkosipuleja jotka voit nimetä siten kun tykkäät.Tuomelan kantaa on tullut nyt siis ensimmäistä kertaa.

Lisäys: Itusilmujen kanssä väkertäminen ei ole ollenkaan välttämätöntä, valkosipuleja voi kasvattaa vuodesta toiseen yksittäisistä kynsistä. Väkertäminen on paikallaan kun haluaa ihan omaa kantaa, eikä "klooneja".

1 kommentti:

  1. No vot, nyt alkaa mummikin ymmärtämään jotain valkosipulin kasvatuksesta, kiitos oikein paljon sinulle!!! Toki luin tuon kaksi kertaa, mutta joo, ihan selkeä systeemi!
    Miksiköhän en ole koskaan edes yrittänyt ottaa selvää tuon herkun salaisuudesta kasvattamisen osalta?!? Nyt etsin jostain hyvät talvisipulit ja eikun kokeilemaan!
    Blogisi on kiva, mukavaa seurattavaa, vaikka olenkin löytänyt sen vasta hiljattain. Kesällä on tullut seurattua tosi vähän ylipäätään blogeja, jos jotain, niin lähinnä joitain ruokablogeja. Mukavaa syksyä sinulle ja poppoollesi ja kiitos kun tartuit pyyntööni opettaa muillekin nuo valkosipulin salat!

    VastaaPoista