tiistai 19. toukokuuta 2015

Perenna paratkoon!


1. Jalopähkämö; "Komea vanhanajan perenna. Jalopähkämö on huomiota herättävä, komea vanhan ajan perenna, joka viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Jalopähkämö kukkii kesä-heinäkuussa purppuranpunaisin, suurin kukinnoin. Lehdet pysyvät koko kesän vihreinä, jopa kukinnan jälkeenkin. Kasvukorkeus on n. 40-50 cm ja talvenkestoltaan se on erittäin kestävä. " (Viherpeukalo.fi)


2. Rikkaruoho, mutta toistaiseksi nimetön ja aika nätti. Hasua jos pitää repiä pois...Se onkin maahumala! Väärässä paikassa huono, puskien alla hyvä maanpeitekasvi. Minäpäs viikonloppuna kantelen noita sitten syreenien alle.


3. Vihreä maahumala, 4.Nauhus, ilmeisesti Kallionauhus?

"Loppukesän komeimpia perennoja. Kallionauhus on edustava omassa ryhmässään tai suuremmissa perennaryhmissä. Mainioita naapurikasveja ovat mm. koristeheinät, värimintut ja kuunliljat. Myös lehti- ja kukkavarret ovat puvaiset. Kullankeltaiset kukat nousevat lehdistön ylle" (viherpeukalo.fi)



5. ja 6.. Alin vuohenputkea? Pois tai salaattiin. Ylempi leimu?


7. Ukonhattu;
"Ukonhattu eli aitoukonhattu on monivuotinen leinikkikasvi. Sen lähisukulainen lehtoukonhattu kasvaa villinä, mutta hyvin harvinaisena Etelä-Suomen lehdoissa. Nimensä kasvi on saanut suurien kukkien ylimpien terälehtien hattumaisesta muodosta." (Wikipedia

Kääk, onko näin?;

Ukonhattu, Aconitum napellus
Kreikkalainen myytti kertoo ukonhatun saaneen alkunsa kolmipäisen Kerberoksen suunpielistä valuneesta vaahdosta Herkuleksen nostaessa häntä maan alta. Ukonhattu on kaikista maagisista yrteistä epäilemättä vaarallisin. Monet metsästyskulttuurit ympäri maailmaa ovat käyttäneet akonitiinia nuolimyrkkynä, ja on ilmeistä että akonitiini tunnettiin myrkkynä jo kivikaudella.
Plinius kertoo että roomalainen Siniparta, Calpurnius Bestia, murhasi vaimon toisensa jälkeen voitelemalla näiden sukupuolielimiin akonitiinia. Akonitiini on edesauttanut päiviltä mm. Klaudiuksen ja Paavi Adrian VI:n. Akonitiini ja lemmonmarja kuuluivat noitien lentosalvoihin. Suomessa ukonhatulla on useita kuvaavia nimiä kuten myrskylakki, papinlakki, pukinsurma, pirunpippuri ja Venuksen vaunut.
Akonitiinia käytetään sydämen stimulanttina homeopatiassa. Aconitum D-4 on erinomainen lääke tulehduksiin. Tappava annos tuoretta juurta 4 g, kuivattua juurta 1-3 g. Vastalääkettä ei ole.

Mähän revin ton veke!
(19.5.2016 Muoks muoks: Jalokiurunkannushan tämä. Lisää tontilla kasvavaa kasvustoa on esitelty sivulla mitä meillä kasvaa.)



8. Ei mikään?:)


9. Ei tietoa.


10. Metsämansikka/Ukkomansikka. Ukkomansikka on huijari kun ei kasvata marjoja. Voisiko siihen hommata akkoja viereen?;

"Suomessa ukkomansikkaa on tavattu luonnonvaraisena Etelä-Lapin korkeudelle asti. Eteläisimmässä osassa maata se on melko yleinen tai yleinen, erityisesti Varsinais-Suomi–Uusimaa–Etelä-Karjala -vyöhykkeellä ja Etelä-Hämeessä. Se on suurimmaksi osaksi vakiintunut tulokaskasvi levinneisyysalueellaan. Ukkomansikka on Suomessa vanha marjakasvi, jota on viljelty ennen amerikkalaisperäistä risteymämansikkaa puutarhamansikkaa (Fragaria x ananassa). Ukkomansikka kasvaa viljelyjäänteenä tai -karkulaisena vanhoilla pihoilla, puutarhoissa, puistoissa ja asutuksen lähimetsissä." (wikipedia)

Tunnistustiedoista, kiitos Kati! Itselläni 0/10 oikein!Paljon luvassa kasvivisailua, jatko-osia luvassa siis. Jos aloittaisi sellaisen puukynin väritetyn pihapiirroksen johon nämä merkkaisi? Tai leikkaa-liimaa kollaasin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti