sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Sähköasiaa

Sähköyhtiö tarjoaa sivuillaan lähes reaaliaikaisen mahdollisuuden tarkkailla sähkönkulutusta ja verrata sitä keskiarvoon. Mökillä on pidetty kolmea öljykiertoista irtopatteria, helmikuusta neljää mahdollisimman pienellä päällä. Aika fiilispohjalta säädän pattereita (en tiedä tarkemmin miten niitä kannattaisi käyttää) pienemmälle tai isommalle sääennustusten mukaan.

Tulemme usein perjantaina illalla, ja olemme viikonlopun. On mukava kun lämpötila on mahdollisimman vähän kymmenen asteen alapuolella. Joskus kun on lauhtunut nopeasti, on saattanut olla vaikka 14 astetta, joka tietysti on turhaa poissa ollessamme.

Tammikuussa keksin eristää ikkunat huovilla aina lähtiessämme, luulen että se on järkevä ensiapu tiivistystarpeisiin.

Neljän irtopatterin lisäksi sähköä kuluttaa tietysti valaistus, liesi ja lataustarpeet siellä ollessamme. Koko ajan päällä on jääkaappi, pari maanalaista lämmityskaapelia vesiputkille, sekä saunan pakkasvahti.

Tähänastinen kulutus on seuraavanlainen;

kesä-syyskuu 170-302 kWh/kk

marras-joulu n. 900 kWH/kk

tammiennätys 30 asteen pakkasineen 1692 kWh/kk 

helmikuu näyttäisi pysyvän alle 1200 kWh (neljäs patteri)

Nyt siellä kyllä menee lämpöä harakoille kun on aika leutoa, enkä päässytkään poikkeamaan. Peruslämpöä pitäisi olla ymmärtääkseni 6-10 astetta, jossain sanotaan että riittää kun on viisi astetta lämpimämpää kuin ulkona. No, sitten ne putket kyllä olisi umpijäässä.

Katsotaan mitä saadaan välikaton puruille ym. tehtyä kuluvan vuoden aikana. Vaikka vähän kirpaisee, ei nämä jättilukemat onneksi montaa kuukautta kestä.

Tuntuu, että talolle tekee hyvää pysyä kuivana, olkoon siis näin.
On muuten hauskaa saapuessa pestä parin minuutin ajan kädet lämpimällä vedellä kunnes
se taas muuttuu jääkylmäksi.

Tämä kuva on vuoden takaa. E lapioi lunta kivijalkaan. Itse en uskalla kun en ole niitä lillukeleillä poistamassa. Lumi eristäisi kyllä hyvin.3 kommenttia:

 1. Meillä on menty myös fiilispohjalla patterien kanssa, ja jostain syystä me emme ole päässeet seuraamaan tuota kulutusta reaaliaikaisesti; ollaanko sitten tosiaan niin keskellä ei mitään, ettei teknologia riitä sinne asti ;) Meillä kaksi öljypatteria (noin 50 neliötä), jotka ovat varmaan huutaneet juuri tammikuussa siellä viimeisiään; silloin meni 1100 kwh, joulukuussa 650 ja marraskuussa 450. En tiedä, millainen teidän syksy oli, mutta meillä oli ainakin tosi leuto; tammikuussa pamahtivat vasta pakkaset. Meillä tosin oli syksyn muutamaa kertaa lukuun ottamatta talo jo tullessamme aika lämmin. Mitään niin modernia ei omisteta siellä kuin lämpömittari ;) mutta siis on ollut selvästi yli 10 asteen (jos itseni tunnen). Kun ollaan tultu paikalle, patterit on melkein heti laitettu pois päältä ja siirrytty lämmittämään tulisijoja (pönttöuuni, leivinuuni ja puuhella), joilla saa tuvan todella lämpimäksi <3 Paljon vaatii vain työtä ja puita ;)

  Mielenkiintoista kuulla, miten paljon tosiaan teilläkin menee sähköön; eristykset varmasti vaikuttaa asiaan, mutta ihan myös pienilmastollakin voi olla suuri merkitys; mene ja tiedä... Meillä on osin myös hirsipinnalla seinät, osassa pinkopahvit, tuplaikkunat (ilman verhoja tai teippejä), alapohjan eristeistä ei juuri tietoa ja yläpohjassa mitä ilmeisemmin on ihan hyvin sahanpurua tai jotain vanhakantaista ;)

  Ollaan myös ajateltu, että parempi pitää lämpöä talvisin; pysyy kosteus poissa. Ja pinkopahvit eivät tykkää kovin suurista lämpötilan vaihteluista. Ja onhan se kiva tulla paikan päälle varsinkin lasten kanssa, kun ja jos ei tarvi ihan koko päivää olla toppavaatteissa sisällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja pakko vielä lisätä; ensi talveen ollaan siis varautumassa paremmin; ikkunoihin verhot, teippaukset ym. Ja ollaan mietitty myös parempia pattereita, sillä nuo asteikot 1-6 ovat jotenkin haastavia. Helpompi olisi, jos saisi ihan lämpötilan mukaan veivattua asteikon oikeaan paikkaan ja se olisi sitten siinä :)

   Poista
 2. Ehkä sitten aika samoissa nuo kulutukset, meillä enemmän pattereita, joka huoneessa, ovet kiinni ja yksi vielä eteisessä vähän turhaan. Huomasin eron ikkunateippauksissa, se kyllä kannattaa. Kuka mistäkin maksaa, heh, me lämmöstä harakoille, joku toinen viisaammin. On tää kaiken kaikkiaan hyvää oppia!

  VastaaPoista