sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Putket, putket!

Jo ennen kovia pakkasia, pari viikkoa sitten meille kävi näin;
Keittiön viemäri vaikutti tukkeutuneen ja sitä myöden todennäköisesti jäätyneen ainakin tukoskohdasta. Viemäri oli vetänyt huonohkosti, mutta sille ei oltu tehty mitään. Kunnes hajulukosta seuraava pultti falskasi ja päästi vettä pesukomuuttiin, ja vähän myös lattialle, onneksi vain vähän.

Viikon verran elimme veden suhteen nuukasti, kaikki käytetty vesi piti kaataa laskiämpäriin, ja jokainen laskiämpäri piti kiikuttaa kauimmaisen puskan toiselle puolelle. Opin valuttamaan vettä huomattavasti vähemmän ja pienemmällä paineella sekä pesemään hampaani puolikkaalla kahvikupillisella.
Putkimiestä ei meinannut saada paikalle viikonloppuna ja lueskelin vinkkejä asian selvittämiseksi. Mietimme annammeko asian olla kevään tuloon saakka, vai kokeilemmeko omin konstein. No, ostin neljä metriä letkua ja keitin ison kattilallisen vettä jonne kaadoin paketillisen merisuolaa. Imaisu putken päästä, (varovasti), ja aloin syöttämään putkea viemäriin. Jossain kohtaa matka tyssäsi ja pariin otteeseen tuupittuani tukos aukesi. Hurraa!

Palovaaran vuoksi ulkoiset lämmittämiset ovat vähän vaarallisia, siksi valitsin sisäisen :). Enkä tietysti päässyt alapohjaan viemäriputken äärelle millään muulla konstilla.

No sitten, ajateltuamme kaiken olevan kunnossa availimme taas talon lukkoja ja huomasimme aika kriittisen sulakkeen palaneen. Sen, joka lämmittää ulkovaraston pakkasvahtia jotta vesimittari pysyy kunnossa eristetyn jääkaapin sisällä saunan hirsiseinien suojissa. Onneksi emme tulleet päivääkään myöhemmin, sillä vesimittarin viereinen lämpömittari näytti nippanappa yhtä lämpöastetta.

Nyt hirmupakkasten alettua suljimme vesihanat, ja päätimme törsäillä sähkölaskun suhteen kääntämällä patterit kuumemmalle. Emme osanneet tyhjentää putkistoon jäänyttä vettä, mutta se lienee ok, onhan kaikkialla sulanapitokaapelit. Jännityksellä odottelemme seuraavaa visiittiä, kummat voittivat, kaupunkilaismökkeilijät vai luonnonlait.

7 kommenttia:

 1. Oi olipa hyvä kun löysin teidän blogin. Sain paljon hyviä vinkkejä esim. Lattioiden käsittelyyn. Itselläni on siirrettynä vanha hirsikehikko josta teimme mökin. Sitä on nyt tehty jo monta kesää omin voimin. Pellavanauhat ja riiveet ovat tulleet tutuiksi :) Tulevana kesänä toivottavasti saadaan mökki kokonaan valmiiksi. Lattia tuvassa odottaa laittoaan ja siihen pitäisi sitten miettiä millä käsittelee. :)

  VastaaPoista
 2. Hei, kiva kun löysit meille kylään! Tämä vanhojen talojen maailma kyllä imaisee mukaansa!

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että tukos aukesi. Meilläkin hieman taitaa putkistossa olla vikaa. Pitäisi varmaan putkistokuvauskameralla tarkistaa, että mikähän siellä on. https://www.putkipiste.fi/tuotteet/tarkastuskamerat

  VastaaPoista
 4. Naapureilla meni viemäri tukkoon viime syksyllä. Putkimies onneksi tuli nopeasti, sillä oli vaara että vettä kulkeutuu myös meidän puolelle. Kaikki meni loppuen lopuksi hyvin eikä vettä paljoa päässyt kulkeutumaan. Hyvä, että saitte tukoksen auki. https://www.orimattilanputkityo.fi/palvelut

  VastaaPoista
 5. Nuo tukokset ovat aina ikäviä juttuja! Omassakin kodissa on muutamaan otteeseen käynyt kovilla pakkasilla sama homma. Nyt on putkiremontti lähiaikoina luvassa, jolloin voisi katsoa olisiko jotain tehtävää tukosten ennalta ehkäisemisessä.

  VastaaPoista
 6. Meilläkin meni viime talvena putket jatkuvasti tukkoon ja jäätyivätkin useaan otteeseen. Vaikka talvi olikin täällä Lahdessa suhteellisen lauha. Nyt olisi putkihuolto edessä, jos vaikka vältyttäisiin samanlaisilta ongelmilta ensi talvena. Kiva, että saitte tukoksen lopulta hyvin auki!

  VastaaPoista
 7. Meillä kävi samanlainen tilanne täällä Kouvolassa viime talvena. Mielestäni pakkasta ei ollut paljon mutta jostain syystä viemäri vaikutti tukkeutuneen. Sain myös tukoksen auki pitkällä muoviletkulla. Nyt hyvien säiden aikaan voisi miettiä putkistohuoltoa koska tästä on jo vuosia aikaa kun kukaan on kurkannut putkien kunnon.

  VastaaPoista