maanantai 26. syyskuuta 2016

Mulla on kasvihuoneen

...raakile, alku, materiaalia, haave, toivoton projekti, kuka tekee loput ja niin edelleen, mutta jos onnistuu niin voi miten hieno!

Kävi niin, että muutaman onnenkantamoisen saattelemana ajoin ikivanhan maalaistalon pihaan jonka perikunta oli myynyt tilan naapureille. Vanhalla maalaistilalla on viljelty perunaa. Ja jotta satoa on saatu jo varhain, on penkkien päällä, puurimoihin sekä vastakkain toisiinsa nojaten, aina kaksi pikkuruutuista ikkunaa lämpösuojana. Nykyisten omistajien naapuri muisteli lapsena nähneensä ikkunat juuri näin kyseisillä perunapelloilla.



Puitteet tuntuvat todella vahvoilta ja kovilta. Ovat selvästi vanhat, liitetty toisiinsa puutapein. Osasta karmeja näkee vielä valkoista maalia, suureksi osaksi ruudut ovat jo kulunutta harmaantunutta puuta. Koko on varsin suuri, 115cm x 165cm.

Lasilevyt on ladottu jännästi lomittain, ja vain pystyrimat halkovat ruutuja. Osa laseista on rikki, sain pinon varalaseja. Ne on kaikki vedettyä lasia, eli varsin vanhaa ja kaunimpaa kuin uudet.

Kaikki pystyrimat pitää kitata uudelleen, ja vaikka mitä pitää tehdä, sellaista varmasti mistä ei ole vielä hajuakaan. Enkä ole koskaan tehnyt mitään vastaavaa, mutta jospas nyt kokeilisin. On niitä ainakin riittämiin, yhteensä 9 kappaletta. Ja jos saisi kasvihuonesuunnitelmaa jatkettua muilla materiaaleilla/pienemmillä ikkunoilla, voisi tulla aika tosi ihana yhtenäinen ikkunarivistö näistä "perunankansista".

Tässä oli vielä sellainen hauska juttu, että olin edellisellä viikolla huohottelemassa Tanskan Århusin Ulkoilmamuseon puutarhaa joka oli niiiin ihana ja hurmaava ja inspiroiva, (kuvia alla). Olinkin vakuuttunut projektin mielekkyydestä ja siitä että lasit on tarkoitettu juuri Tuomelan kasvihuoneeksi, kun omistaja laittoi kuvien käytön esimerkkikuvaksi netistä juuri kyseisen paikan kuvan! Saman Den Gamle Byn kasvulaatikon jonka äärellä juuri olin seissyt.

Sitä en tiedä, olisiko järkevää laittaa päällekkäinladonnan sijaan poikkirimat ja erilliset ikkunaruudut vai pitää ulkonäkö alkuperäisenä? Vasinkin jos kaikki ruudut pitää ensin irrottaa. Mielipiteitä? Onko ansioituneita ikkunaharrastajia kuulolla? Nyt kuvassakin näkyy nuo lomittain olevat kohdat vahvasti kun ikkunat ovat umpilikaiset. Ja ruudut tulisivat olemaan kokonaan pystysuorassa, siten että paksut puitteet kulkevat ylhäältä alas, ei sivulta toiselle kuten nyt kuvassa.

Niin tai näin, vaikka menisi koko juttu väärinpäin, Tuomelan ikioma Ainola (josta jatkossa oman sivunsa alla lisää,) nytkähti alkua pidemmälle. Eikä lannista edes se, että kaupunkikodin parveke on nyt ikkunaverstas, eikä se, ettei hommalle ole aikaa. Hiljaa hyvää tulee...

Tässä parhaat palat Tanskan viisiitiltä. Erityisesti istutuspöytä oli niiin ihana, että jotain sellaista ihan suoraan voisi kopioida omaan Ainolaan. Ja ehkä sekin että siellä voisi pitää ihan hyvin ruukuissa osan, ja miksei vaikka hyllyilläkin. Huomio kiinnittyi myös valkoiseksi maalattuihin ruutuihin, ehkä kuumuutta ja lintujen törmäilyjä ajatellen?






Ja vaikka jäisi haaveeksi ja tuhoon tuomituksi projektiksi, niin eipä ollut kallis aloitushankinta. Nimittäin viinipullolla ja kuljetuskorvauksella ikkunat tulivat alaovelle!

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Ken on heistä kaikkein kaunein, (osa 2)

Sitten viime kerran, kukkijoita on ollut tasaisesti, mutta vain vienoja hymyjä on tavattu. Täysi hammasrivi kukkaloistossaan on luvassa toivottavasti ensi kesänä, kun kaikki sopeutuvat uusille sijoilleen. Nyt on vielä tuntemattomiakin kaunokaisia, ehkä niillekin nimet löytyvät.


1.Tuntematon tulokas, nimi ei ole selvillä, tai sitten se on nopean esittelyn jäljiltä kadonnut mielestä.


2. Syysmaksaruoho, alkuun vaatimattoman oloinen, nyt alkava kukinta lupaa paljon.


3. Lämpimän syksyn yllättäjä. Uuden kasvupaikan saanut Tulikellukka oli ensimmäisiä tuomisia Tuomelaan. Tämän kuuluisi kukkia kesäkuussa, uutta kierrosta mennään siis.


4. En ole aivan varma mitä Malvoja meillä kasvaa ja onko tämä myskiä vai harmaamalvikkia vai onko ne eri vai sama asia...tässä viimeinen sinnittelijä, veikkaan paljon kukkia useassa paikassa ensi kesäksi.


5. Punaluppio. Erikoiset, hauskat pienen kävyn näköiset tummanpunaiset kukat kurkottelevat eri suuntiin ja huojuvat omiaan. Vaatimaton humoristi, jos nyt näin voisi kukasta sanoa.


6. Nimeämätön maksaruoholajike joka on matala ja kauttaaltaan punainen. Maksaruohoja kasvaa monenvärisenä pihassa. Keltaista, valkoista ja näitä punaisia. Lujat toiveet sinnikkyydestä huolimattomasta hoidosta huolimatta.


7. Palava rakkaus. Tämä on näitä ennen joulua maahan viskattuja siemeniä, joista suurimman osan olen varmasti nyppinyt pois luullessani rikkaruohoiksi. Mutta kiva että edes hyppysellinen palavaa rakkautta on tavattu tontilla!


8. Ja viimeisenä mystinen kaunotar, josta ei vielä tiedä että onko lintu vai kala. Tai siis että onko rikka vai paikallansa. Olen odotellut salkoruusuja, luulen että noille sijoille laitoin siemeniä ennen joulupukkia. Mutta aivan jäätävän kokoiset lehdet salkoruusuksi, ja nyt jännittää että onko tämä sittenkin joku jättitakiainen josta tuleeki riesa.







tiistai 6. syyskuuta 2016

Erikoinen elokuu

Ja sehän menikin jo. Seesteinen lomakuukausi vaihtui lennossa kiireiseksi, hektiseksi arjeksi höystettynä vielä monilla ennalta-arvaamattomilla asioilla. Tiluksilla pääsimme käymään kahdesti, ja kolmannen kerran kun kuu oli jo vaihtunut. Yltäkylläisyyttä sanan kaikissa merkityksissä täydensi sadonkorjuu ja siihen liittyvät putsaukset jotka sopivasti veivät sen ainoankin mahdollisuuden joutilaaseen oloon.

Viimeisetkin vatut, potut, pavut, porkkanat, yrtit, valkosipulit, karviaiset, herukat, pihlajanmarjat, tyrnit, pensasmustikat antoivat puuhaa. Kaikkea sopivasti. Jotain liian vähän, mitään ei liikaa. Välissä 7 litraa kantarelleja ja naapurin yllätysämpärillinen.

Rikkaruohoja, niiden selätystä, kasvimaan viimeisiä fiksauksia. Josko avomaankurkkuja ja kesäkurpitsoja vielä saisi kun laitoin harson suojaksi. (Kuvissa on kaksi huijausta, tyrnisato ja valkosipulit esiintyvät kuvissa kahteen kertaan. Ja kukkakimppu ei ole omasta maasta, on vain tärkeä osa tapahtumia)