sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Lattiaremontti osa 1.



No nyt voisi olla aikaa kirjata remontin vaiheet ylös, vielä kun ne on jokseenkin hyvin muistissa. Lähtötilanne oli seuraavanlainen. Kaikki muut lattiat on talossa avattu ja uusittu kokonaan, eteinen, keittiö ja olohuone. Niissä on kaikissa jotain sanomista, osin maavara on edelleen liian pieni, rossipohjat on pakosta tehty aika mataliksi, eikä parhain mahdollisin taidoin. No, eivät kuitenkaan aiheuta muuta haittaa asumiselle kuin viileät lattiat.

Talon ostaessamme tiesimme että makuuhuoneesta on vaihdettu lastulevylattiat pontittomaan raakalautaan, puruja on vähän lisätty, tarkastettu että vanhat eristeet ovat suunnilleen ok, ja kaivettu tilaa viemäriputkelle joka kulki rossipohjan sisällä. Pihan puoli oli kiinni maassa, ja talon alla näkyi notkoa ja jotain romahtanutta.

Makuuhuoneesta jäi vaatteisiin hajua. Ei mitenkään niin, että kukaan siellä oleskellut olisi mitään huomannut tai että yhden yön jälkeen olisi mitään tarttunutkaan, mutta useamman päivän jälkeen pyykkikassia avatessa haju oli aivan selvä. Sellainen vanhan talon haju. Muista huoneista kerätyt tyynyt tai pyyhkeet eivät koskaan haise yhtään millekään.

Aivan selvä oli, ettemme osaa remonttia tehdä itse, ja minulle oli tärkeää että sen tekee vanhoja taloja tunteva ihminen. Hyvä joskin turhauttava suositus oli se, että ensi kontaktoinnista meni vuosi remontin aloittamiseen, niin monta urakkaa oli jonossa ennen meitä. Ja hän teki edellisen loppuun ennen uuden aloittamista, siksi muutaman viikon venyminen ja epätietoisuus alun suhteen tuntuukin nyt olevan aivan ok, eipähän jäänyt meidänkään homma kesken, eikä viivästynyt pätkääkään.

Jännittävin osuus oli tietysti purku jota oli edeltänyt vimmainen perehtyminen kaikkeen siihen miten lattioita tulisi rakentaa. Nyt ihan naurattaa miten itse purkua aloittaessani googlasin hauilla kuinka lattia avataan ja niin edelleen. Tästä syystä ajattelin, niin itselleni muistiin kuin muillekin saman äärellä oleville, kirjoittaa aivan perustavanlaatuisen ja seikkaperäisen lattiaraportin hintatietoineen.


Me perustimme tilin paikkakunnan rautakauppaan josta työmiehemme sai hakea tarvittavat materiaalit. Itse ostimme hyvät kottikärryt edellisten kiikkerien ja vääntyneiden tilalle, raksalampun, suojahaalareita ja P3 hengityssuojaimia. Suojahaalareissa huppu oli varsin kätevä, ja hengityssuojaimet parempia kuin puolimaski jossa tuli armoton hiki. Hyviä hanskoja ja paljon juotavaa. Muoviset pehmeät kahvalliset korit olivat hyviä purun kauhomisessa. Jätesäkkien tulee olla ehdottomasti vahvimpia mahdollisia.


Keskiviikkona saimme tiedon että urakka voisi alkaa maanantaina. Perjantaista sunnuntaihin uurastimme. Kolme aikuista ja vaihteleva määrä teinejä ja noin 15 työtuntia. Sitten vaan listat irti sorkkaraudalla ja kauimmaisesta nurkasta alkaen lattialautojen irrottamista. Niitä ei tarvinnut pahemmin suojella, kun raakalaudat pääsevät uusiokäyttöön ehkä kasvihuoneessa tai aidan portin tapaisessa, lattiaan ne ei enää palaa. Päällimmäisenä oli parikymmentä senttiä uutta purua, kutteria ja ekovillaa, ja kuvittelimme selviävämme hommasta kohtuullisen helpolla. 



1 kommentti:

  1. Ajattelin aina että ammattilaiset tekisivät myös listojen irroittamiset ja muut. Hyvä kuitenkin tietää ettei näin aina ole. Riippuu toki varmasti urakoitsijastakin. Meillä myös vanha talo ja tahdon, että kun lattiaremontti tehdään niin on ammattilainen mukana jolla on näistä kokemusta. Meidän tulisi suorittaa lattian nosto, sillä on se hieman painunut. Kiitos tästä kirjoituksesta.

    VastaaPoista